Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Image

Constitutioneel Eczeem Een Diepgaande Gids


Constitutioneel Eczeem

Constitutioneel Eczeem: een diepgaande gids

Wat is constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door droge, jeukende en ontstoken huid. Het is een veelvoorkomende aandoening die ongeveer 10-20% van de kinderen en 2-5% van de volwassenen treft. Constitutioneel eczeem is niet besmettelijk en kan zich op elk deel van het lichaam ontwikkelen, maar komt het meest voor in de knieholtes, ellebogen, nek en gezicht.

Symptomen

De symptomen van constitutioneel eczeem variëren van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende symptomen zijn: * Droge, jeukende huid * Roodheid en ontsteking * Schilfering en korstvorming * Blaasjes en vochtplekken * Verdikking van de huid * Geïnfecteerde huid In ernstige gevallen kan constitutioneel eczeem leiden tot huiduitslag, zwelling en open wonden.

Oorzaken van constitutioneel eczeem

De exacte oorzaak van constitutioneel eczeem is onbekend, maar men denkt dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Mensen met een familiegeschiedenis van constitutioneel eczeem hebben een grotere kans om de aandoening te ontwikkelen. Andere risicofactoren zijn onder meer: * Een droge huid * Allergisch astma * Hooikoorts * Voedselallergieën * Stress * Infecties

Diagnose van constitutioneel eczeem

De diagnose constitutioneel eczeem wordt meestal gesteld op basis van het uiterlijk van de huid en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Er zijn geen specifieke tests om constitutioneel eczeem te diagnosticeren.

Behandeling van constitutioneel eczeem

Er is geen remedie voor constitutioneel eczeem, maar de behandeling kan helpen de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van de volgende maatregelen: * Vochtinbrengende middelen: Het aanbrengen van vochtinbrengende middelen op de huid kan helpen de droge huid te verzachten en de jeuk te verminderen. * Medicijnen: Er zijn verschillende soorten medicijnen die kunnen worden gebruikt om constitutioneel eczeem te behandelen, waaronder: Corticosteroïden: Dit zijn ontstekingsremmende crèmes of zalven die kunnen worden gebruikt om de ontsteking en jeuk te verminderen. Calcineurineremmers: Dit zijn crèmes of zalven die het immuunsysteem onderdrukken en de ontsteking verminderen. Antihistaminica: Dit zijn orale medicijnen die de jeuk kunnen verminderen. Antibiotica: Deze worden gebruikt om huidinfecties te behandelen. Lichttherapie: Lichttherapie kan helpen de ontsteking te verminderen en de huid te kalmeren.

Preventie van constitutioneel eczeem

Er is geen zekere manier om constitutioneel eczeem te voorkomen, maar er zijn een aantal maatregelen die kunnen worden genomen om de kans op het ontwikkelen van de aandoening te verminderen, waaronder: * Hydrateer de huid regelmatig met een vochtinbrengende crème of zalf. * Draag loszittende, katoenen kleding om de huid te laten ademen. * Vermijd krassen op de huid, want dit kan de ontsteking verergeren. * Behandel allergieën en astma om uitbraken te voorkomen. * Beheer stress door middel van technieken zoals yoga of meditatie.

Leven met constitutioneel eczeem

Leven met constitutioneel eczeem kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal dingen die mensen kunnen doen om hun kwaliteit van leven te verbeteren, waaronder: * De huid regelmatig hydrateren * Vermijd factoren die uitbraken veroorzaken * Behandel allergieën en astma * Beheer stress * Zoek professionele hulp als de symptomen ernstig zijn of de kwaliteit van leven beïnvloeden Constitutioneel eczeem is een chronische aandoening, maar met de juiste behandeling en zelfzorg kunnen mensen met constitutioneel eczeem een vol en actief leven leiden.


Comments